Over 15 års terapi-erfaring

 • Certificerede/eksaminerede parterapeuter, psykoterapeuter og sexologer
 • Sessioner i Hillerød og Roskilde, online og telefonisk
 • Individuel – og parterapi samt relationsterapi
 • Til private og til virksomheder
BOOK DIN TID ONLINE

Hun har haft en dårlig ferie – Han har haft en udemærket ferie

 • Posted on feb 2, 2016
Hun har haft en dårlig ferie – Han har haft en udemærket ferie  

Gitte har haft en rigtig dårlig ferie. Det har været hårde tre uger, og hun har faktisk glædet sig til at komme tilbage på kontoret. Hvor hun kan samarbejde med kollegaerne. Hvor hun kan hygge sig til frokosten med dem, og hvor hun kan være på toilettet i fred og ro.

Martin har også haft ferie i tre uger, og det var udemærket. Der var de normale konflikter, som man nok ikke kommer uden om, når familien på 4 er tæt sammen 21 dage.

Nå ja; Gitte og Martin er gift – og de har to børn sammen. De har været sammen på ferie.

Gitte kan ikke forstå, at Martin synes, ferien var udemærket, når det var en af de hårdeste ferier, som de har været på. Kun ganske lidt fungerede.
Det ældste barn kunne aldrig lide maden, og den yngste led i varmen og var sur det meste af tiden. Gitte synes også, Martin virkede sur. Ofte virkede han også ligeglad, han gad i hvert fald ikke hjælpe med de problemer, der var omkring børnene.  Måske fordi han synes, at Gitte rørte ham for lidt. Måske fordi de havde for lidt sex. Måske noget helt andet; Et var sikkert Gitte så virkelig frem til en helt almindelige hverdag med skole, institution og arbejde.

Martin synes ikke, han havde været sur. Børnene havde heller ikke været vanskelige, synes han, måske lige den ene aften, hvor den mindste smed to glas på gulvet i den fine restaurant, men det var vist det.

Sådan hører jeg mange par fortælle, efter de har været på ferie sammen. Den ene synes det har været hårdt. Den anden synes, det har været fint.

Men HVORFOR er der så SÅ stor forskel på, hvordan vi oplever vores ferie ?

I en situation som denne oplever jeg, at Gitte har haft en hård ferie, fordi hun har taget ansvar for alt for meget.
Det er hendes skyld, føler hun, når Martin er sur, fordi hun burde måske have rørt ham lidt mere. Hun har ansvaret for, at Martins humør bliver bedre og ansvaret for, at Martins humør ikke påvirker børnenes humør. Så skal Gitte være ekstra glad, så mors og fars humør “går lige op”. I øvrigt føler Gitte også, at hun har det overordnede ansvar for, at børnene spise sin mad, at de griner og kommer hjem med gode minder fra ferien.

Det er et KÆMPE ansvar, Gitte giver sig selv.

Jeg kan sagtens forstå, at hun har haft en hård ferie. Sagtens. Tænk at have ansvar for alt dette. Så er det da helt klart nemmere at være på arbejdet, hvor kollegaerne tager ansvar for sit eget.

Gitte er vant til, hun skal redde situationerne, det har hun altid været god til og fået ros for hjemme. Omsorg, betænksom mv, det var noget Gittes mor og far var glade for, at Gitte havde. Det var der, hvor mor og far virkelig elskede hende, følte Gitte.

Derfor vil Gitte også hurtigt få en følelse af ikke at slå til, hvis ikke alle er glade. Så er hun ikke værd at elske, føler hun. Og hun sætter er mærkat på sig selv, som hedder “Jeg er ligeglad og kold”.

Gitte har flere valg end enten “Ligeglad og kold” eller “Ansvar for alle”. Hun kan være noget midt i mellem. Midt i mellem er; Ansvar for at sige til og fra, mærke egne behov, tage ansvar for sit eget humør mv.

Midt i mellem er også at registrere, hvad der sker hos andre UDEN at tage det hen på sig selv. Det gør man ved fx at sige “Jeg kan se, at du er ked af det”, “Jeg kan høre, at du ikke kan lide maden” og lign. Men slut sætningerne der. Tal ikke videre, fordi så kommer du let til at give en løsning til den vrede mand eller til det sure barn, og så bliver det pludselig dit ansvar.
Hvis du stopper med at lave løsninger for andre, så laver de selv en løsning – og så kan du nemmere slappe af, fordi så bliver “det” ikke til dit!

Lad næste ferie blive god. Prøv at øve dig på dette redskab et par gange om dagen. Så bliver det nemmere for dig (og for Gitte) ikke at tage ansvar for alt.

Vil du have flere redskaber?
Vil du have flere konkrete redskaber, så er det nu, du skal slå til. Der er nemlig halv pris i februar på mit online produkt – Fyldt med redskaber, metoder mv til par med børn.

PAR MED BØRN – ONLINE HJÆLP NU OG HER

 • Alene i terapi Vil du gerne have større bevidsthed, bedre relationer og mere glæde?
 • Sammenbragte familier Få en mere stabil hverdag med en større indsigt i roller, værdier, kommunikation mv.
 • Par med børn Forældre laver det "vand", som børnene skal svømme i. Husk parforholdet.
 • Kommunikation & Sex Få en god hverdag med bedre kommunikation og sex.
 • Jalousi & Utroskab To ting, som kan fylde meget i parforholdet.
 • Terapi for unge Støtte til de svære udfordringer som fx identitet, angst og sociale færdigheder.
 • Skilsmisse Farvel til forholdet, goddag til den nye relation; At være gode forældre sammen.
 • Servicetjek Forebyggelse - Bevar det gode i forholdet og hos dig selv.