Over 15 års terapi-erfaring

  • Certificerede/eksaminerede parterapeuter, psykoterapeuter og sexologer
  • Sessioner i Hillerød og Roskilde, online og telefonisk
  • Individuel – og parterapi samt relationsterapi
  • Til private og til virksomheder
BOOK DIN TID ONLINE

Afhængig af at arbejde?

  • Posted on sep 6, 2024

Jobafhængighed/afhængig af arbejdet – Hvad ser vi i og efter ferien?

Når den ene part i parforholdet er meget afhængig af jobbet, kan ferien ofte blive en blandet oplevelse. Det hører vi fra en del par, som er hjemvendt fra de hvide sandstrande eller fra vandreturene i fjeldet.

Her er, hvordan det kan påvirke parforholdet:

Jobafhængighedens skygge
Når arbejdet fylder meget i hverdagen, kan det være svært at slippe det på ferien. Den jobafhængige partner kan føle sig rastløs eller endda ubehagelig til mode, når arbejdet ikke er tilgængeligt som et skjold mod følelser og tanker.

Mærke sig selv på godt og ondt
Ferien giver tid til refleksion, og den jobafhængige kan pludselig mærke følelser som stress, angst eller utilfredshed, som arbejdet normalt holder på afstand. Dette kan skabe en uventet uro og påvirke stemningen i forholdet.

Manglende nærvær
Den jobafhængige kan have svært ved at være tilstede i nuet, hvilket kan føre til frustration hos partneren, der måske føler sig overset eller ikke værdsat.

Uenigheder om ferieaktiviteter
Forskellige ønsker om feriens tempo og indhold kan skabe konflikter, især hvis den ene føler, at arbejdsmails og telefonopkald fylder for meget.

Vores råd til at håndtere jobafhængighed 

Råd nr. FEM er vigtigst!

Råd nr. 1. Skab en ferieplan sammen
Aftal på forhånd, hvornår det er ok at tjekke arbejde, og hvornår I skal være helt offline. Sæt rammer, så der er en balance mellem arbejdsrelaterede ting og kvalitetstid sammen.

Råd nr. 2. Anerkend udfordringen
Tal åbent om, hvorfor det er svært at slippe arbejdet. Anerkend de følelser, der dukker op, uden at dømme hinanden. Dette kan skabe anerkendelse/forståelse og mindske konflikten og, ikke mindst, distancen mellem jer.

Råd nr. 3. Planlæg alenetid og fælles tid
Giv plads til, at den jobafhængige kan finde ro, mens den anden part også får tid til sig selv. Aftal tidspunkter for fælles aktiviteter, der styrker jeres forbindelse til hinanden.

Råd nr. 4. Fokusér på de små øjeblikke
Selvom det kan være svært at være helt nærværende, kan små øjeblikke af nærhed og hygge, som en gåtur eller et spil kort, gøre en stor forskel.

Og her er så råd nr. 5. Søg støtte
Hvis jobafhængigheden (eller anden afhængighed for den sags skyld) er meget dominerende, kan en samtale med en parterapeut hjælpe med at finde strategier til bedre balance og nærvær i parforholdet. Og selvfølgelig til at “arbejde” (😬) med afhængigheden, fordi ellers vil ovenstående ting være som at slå i en pude – afhængigheden, problemerne osv vil dukke op på næste ferie … og næste … og næste.

Ved at anerkende udfordringerne og arbejde sammen om det som er svært, kan ferien blive en mulighed for vækst og bedre forståelse i parforholdet. Det kan være svært at anerkende og støtte en, som ikke selv ser afhængigheden som et problem.

  • Alene i terapi Vil du gerne have større bevidsthed, bedre relationer og mere glæde?
  • Sammenbragte familier Få en mere stabil hverdag med en større indsigt i roller, værdier, kommunikation mv.
  • Par med børn Forældre laver det "vand", som børnene skal svømme i. Husk parforholdet.
  • Kommunikation & Sex Få en god hverdag med bedre kommunikation og sex.
  • Jalousi & Utroskab To ting, som kan fylde meget i parforholdet.
  • Terapi for unge Støtte til de svære udfordringer som fx identitet, angst og sociale færdigheder.
  • Skilsmisse Farvel til forholdet, goddag til den nye relation; At være gode forældre sammen.
  • Servicetjek Forebyggelse - Bevar det gode i forholdet og hos dig selv.