Over 12 års terapi-erfaring

  • Certificerede/eksaminerede parterapeuter, psykoterapeuter og sexologer
  • Sessioner i Hillerød og Roskilde, online og telefonisk
  • Individuel – og parterapi samt relationsterapi
  • Til private og til virksomheder
BOOK DIN TID ONLINE

Argumentation

  • Posted on okt 9, 2016

Hvilken én bruger du, når du argumenterer?

Groft sagt, så kan vi bruge tre forskellige former for argumentation, når vi skal (forsøge at) overbevise Thomas, Morten, Carina eller Dorthe, partner, kollega, nabo eller veninde?

Jeg har allieret mig med Aristoteles, min gamle græske filosof-ven fra 384-322 f.kr., som har tjek på disse tre former at argumentere på.

Lad os finde ud af, hvilken én du bruger . . .

Er du mon til Logos, Patos eller Etos?

Hvis du bruger Logos, så taler du til andres fornuft, når du argumenterer.
Hvis du bruger Patos, så taler du til folks følelser med din argumentation.
Hvis du bruger Etos, så fremstår du troværdig.

Måske bruger du alle tre former, alt efter situation og relation . . . Måske vil du gerne være bedre til at veksle? Og til at skelne?

Det kan også være, at du ind i mellem glemmer at lytte til argumentationen eller har svært ved at fastholde koncentrationen, og så er det muligvis fordi din partner, foredragsholderen eller din mor argumenterer på en måde, som de enten ikke er specielt gode til eller som ikke passer ind i en given situation.

Lad os kigge nærmere på de tre forskellige former for argumentation:

LOGOS – FORNUFT
Hvis du bruger Logos, så taler du til fornuften på den måde, at du selv er fornuftig, rationel og logisk med dine argumenter. Du er formentlig god til at holde din egen ro samt bruge videnskabelige undersøgelser og statistikker som underbygger din påstand.

Af og til så kan en Logoskvinde/Logosmand blive en anelse kedelige at høre på, fordi det bliver meget fagligt/sagligt.

Hvis du gerne vil være bedre til denne Logosformen, så er det vigtigt, at du er rolig. Det er også vigtigt, at du ikke bruger for mange værdiladet ord/sætninger [“Jeg er simpelthen så ked af det, fordi det er så ubehageligt for min datter, når …”], men at du i højere grad læner dig op ad undersøgelser mv og fortæller dette i stedet [“Den nyeste undersøgelse på området viser, at der er …”].

Jeg bruger især Logos ved en helt speciel model, som jeg ofte viser mine klienter, hvor jeg fx her fortæller om, hvad undersøgelser vise ved netop denne model, hvor det er ekstra ekstra vigtigt for mig at slå fast, hvad undersøgelser viser, fordi det handler om at ændre væsentligt på den måde, folk prøver at lave forandring i deres parforhold.

PATOS – FØLELSER
Er du mère typen, der taler til folks følelser, så skal vi have fat i Patos. Patostypen gør alt for at vække modtagerens følelser, det kan være alle følelse fra foragt og frygt til glæde og kærlighed. Patos forsøger at påvirke følelsesmæssigt.

Stemningen er vigtig, hvis man skal tale til folks følelser, og det er kropssproget også. Det er mere levende end ved Logos. Typer, der bruger patos, kunne fx være Donald Trump, som taler til folks frygt for forandring. Det kunne også være, at vi selv hjemme i køkkenet fik pisket en stemning op omkring, hvor synd det er for os, når vi hver eneste dag skal hænge ud over kødgryderne.

Hvis man skal være bedre til Patos, så er det en god ide at tale med flere værdiladet ord samt give eksempler som vores tilhørere kan sætte sig ind i, så de også selv sidder med netop den følelse, som du formidler, altså genkendelige situationer. Sårbarheden i Patos er, at hvis tilhørerne ikke genkender situationen og følelsen, så falder argumentationen til jorden. Eller hvis én begynder at grine, der hvor argumentationen bliver aller mest sårbar . . .

ETOS – TROVÆRDIGHED
Så har vi også Etos. Troværdighed er altafgørende her. Troværdighed har eksperterne på området. Det vil sige, at både uddannelse, titel og erfaring giver Etos.

Jeg har fx Etos omkring sammenbragte familier. Jeg har dagligt terapi med par/individuelle i sammenbragte familier, jeg har lavet et online produkt til sammenbragte familier, og jeg lever selv i en sammenbragt familie med alt, hvad det indebærer.

Hvis man bruger Etos og ikke selv er eksperten på området, så henviser man til andre eksperter fx ved min mand meget om vinkøleskabe (fordi han har et firma, der forhandler den slags), og min læge ved meget om børneeksem, så kan jeg henvise til deres viden, hvis jeg vil bruge Etos – og ikke selv har den viden om vinkøleskabe og eksem.

Det er vigtigt med Etos, at man er opmærksom på at vække tillid, så hvis jeg alligevel ikke helt kan huske, hvad lægen sagde om børneeksemen, så falder min troværdighed væsentligt.

Like endelig vores Facebook side, hvis du vil følge vores arbejde, se lidt foto, vinde terapitimer og få lidt tanker, tips og tricks mv