Hvad er selvværdsterapi ?

  • Posted on mar 21, 2017

Hvad er selvværdsterapi ?

“Tit møder jeg klienter i terapien, som fortæller at de føler sig triste, selv om de synes, at de burde være lykkelige. Er trætte af hele tiden at brokke sig og lave drama. Eller måske kan de slet ikke mærke sig selv, hvad de mener og har lyst til. . . “

Britt, som er en af terapeuterne hos linebassoe.dk, er uddannet selvværdsvejleder blandt andet, og hun har gennem sin uddannelse og i sit arbejde med klienter lært en masse gode øvelser og redskaber, som kan være en stor hjælp, hvis man kæmper med lavt selvværd.

Jeg har spurgt Britt, hvad klienterne egentligt kommer med, når de gerne vil arbejde med sit selvværd, og hvad de taler om i terapien.

Du kan læse Britts svar lige her:

“Tit møder jeg klienter i terapien, som fortæller at de føler sig triste, selv om de synes, at de burde være lykkelige. Er trætte af hele tiden at brokke sig og lave drama. Eller måske kan de slet ikke mærke sig selv, hvad de mener og har lyst til.

Ofte handler det om selvværdet, som ikke er så højt. De har mistet troen på, at deres meninger, ønsker og behov er lige så vigtige og rigtige, som andres.

De får ikke sagt fra og sat grænser. De lægger alt deres energi i at mærke andre menneskers behov og sætter sig selv til side.

Hvorfor gør de det? 
Oftest er det af frygt for ikke at blive elsket, anerkendt og accepteret, som dem de er.
Måske er de opdraget til, at være de søde, altid positive og nemme piger, eller stærke, handlekraftige drenge!

Nogle egenskaber er bare blevet mere anerkendte i deres opvækst af forældre og andre omsorgspersoner, mens andre er blevet gemt langt væk.

Men på et eller andet tidspunkt, får vi brug for at hive alt det frem fra gemmerne, som måske ikke var i særlig høj kurs i vores barndomshjem, for at kunne føle os som hele mennesker igen.

Måske har vi brug for at være egoistiske, svage, krævende, negative og dovne, for at være tro mod os selv og helst uden at være bange for at blive afviste eller føle dårlig samvittighed.

Når jeg møder en klient i individuel terapi for første gang, bruger jeg en del tid på at spørge ind til klientens opvækst. Hvordan det var, at være barn i lige netop den familie. Vi snakker om forholdet til mor, far, søskende, bedsteforældre eller andre vigtige omsorgspersoner.

Vi snakker også om, hvad det er for en maske klienten møder verden med og hvilke egenskaber klienten absolut ikke har lyst til at identificere sig med.

Reaktionsmønstre, indre kritikker og hvilken rolle klienten indtager i en konflikt, kan være andre samtaleemner.

At tage ansvar for sin egen livsglæde og ikke blot please andre er ligeledes vigtigt, når vi arbejder med vores selvværd.”

Du kan ringe eller skrive, hvis du vil booke en tid hos Britt. Britts mail er britt@linebassoe.dk, og du kan booke en tid ved at ringe til 4078 3181.